Hjertestartere redder liv! I denne artikkelen gir vi deg de 7 viktigste grunnene til hvorfor alle borrettslag, sameier og hyttelag bør ha hjertestarter som en del av førstehjelpsberedskapen. Vi ser nå en klar trend blant disse fellesskapene, der flere i styrene og beboerne har sett viktigheten av å ha en hjertestarter på plass, og derfor velger å gå sammen om å skaffe en. Vet du hvor din nærmeste hjertestarter befinner seg?
Hjertestartere kan utgjøre en avgjørende forskjell når det kommer til å redde liv. Ved hjertestans, hvor hvert sekund teller, kan en rask og målrettet innsats være avgjørende for å redde liv. Når en har rask tilgang til en hjertestarter, kan beboere og besøkende få øyeblikkelig tilgang til et sjokk av et hjerte som har stanset, allerede før medisinsk personell ankommer. Tidlig bruk av hjertestarter øker sjansen for overlevelse, og derfor kan det gi trygghet og beskyttelse til alle beboerne.
Å ha hjertestarter kan bety at livreddende behandling kan starte raskere, noe som kan være avgjørende for overlevelse. Rask responstid er en av de viktigste faktorene når det gjelder nødssituasjoner, spesielt ved hjertestans. Avhengig av hvor sentralt man bor, må man forvente at det tar mellom 10 og 20 minutter før ambulansen kommer frem. Rask iverksettelse av førstehjelp kan da «kjøpe tid» for den som har hjertestans, mens man venter på ambulansen.
Alle boligsfelleskap som har hjertestarter viser at de tar et ansvar for lokalmiljøet. Man viser omsorg for beboernes velferd og tar en aktiv del i å styrke fellesskapets beredskap. Hjertestarter i borettslag, sameier og hyttelag representerer et positivt eksempel på hvordan man kan ta ansvar og forbedre beboernes trygget ved å iverksette konkrete tiltak.
Tilgjengeligheten av hjertestartere gir betydelig støtte fo
r eldre og andre beboere i risikosonen som bor i deres boligselskap. Dette kan også gi en ekstra følelse av trygget i hverdagen. Eldre beboere har ofte en økt risiko for hjerteproblemer, og dermed kan en hjertestarter være en verdifull ressurs i tilfelle en nødsituasjon. Med en hjertestarter i nærheten gir vi trygghet til folk i risikosonen og deres pårørende.
Ved å registrere hjertestarteren i det offentlige hjertestarterregisteret på 113.no, blir den synlig for alle i nabolaget. Hjertestarteren gir ikke bare trygghet for beboerne deres, men for alle som bor i området rundt. Registrering fremmer samarbeidet mellom beboere og profesjonelle nødetater, noe som kan utgjøre en betydelig forskjell i en nødsituasjon.
Tidligere var hjertestartere kun forbeholdt helsepersonell. I dag er de så enkle at i utgangspunktet alle kan bruke en hjertestarter. Hjertestarterkurs er absolutt anbefalt, men ikke et krav. Hvis flere beboere også deltar på kurs i bruk av hjertestarter senkes terskelen for å starte god livreddende førstehjelp. Det er kombinasjonen hjerte-lungeredning og hjertestarter som redder liv. Det at beboerne får økt førstehjelpskompetanse, er også en fordel for alle i samfunnet.
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 2/3 tilfeller av hjertestans utenfor sykehus skjer i eget hjem. Plutselig hjertestans rammer alle aldersgrupper, både unge og eldre, som om det forekommer hyppigere hos menn og hos
eldre over 65. Hensikten med en hjertestarter er å kjøpe seg tid, for å minimere skadeomfanget, frem til medisinsk personell kan overta behandlinger.
Vår ambisjon er at alle i Norge skal ha rask tilgang til hjertestartere og ha kompetanse til å redde liv.
For mer informasjon om hjertestarter, hjertestarterkurs eller annet førstehjelpsutstyr, ta kontakt med oss i Røde Kors Førstehjelp.