For mange er det blitt en tradisjon at Einar Irjan Ananiassen dukker opp på TV i julen for å snakke om hjerteinfarkt. Einar, som er seniorrådgiver for førstehjelp i Norges Røde Kors, har vært en kjent stemme i media i julehøytiden de siste 10 årene. Vi tok en prat med Einar for å finne ut om det faktisk stemmer at julen er en tid hvor risikoen for hjerteinfarkt øker.
- Einar Irjan Ananiassen, vi hører ofte i media at flere får hjerteinfarkt på julaften enn andre dager i året. Stemmer dette, og hva ligger bak denne påstanden?
- Ja, dette blir trukket frem i media fra tid til annen, basert på en svensk studie som viser en liten økning i hjerteinfarkt blant risikoutsatte, særlig rundt kl. 22 på julaften. Det er viktig å påpeke at dette ikke er noe folk flest trenger å bekymre seg for, men det er alltid lurt å kjenne igjen symptomer på alvorlig sykdom.
De siste to årene har vi i Røde Kors hatt et sterkt fokus på utydelige symptomer på livsfarlig sykdom i våre førstehjelpskampanjer. Dette temaet er viktig fordi slike symptomer ofte kan være vanskelige å tolke, noe som kan føre til forsinkelser i å få nødvendig hjelp. Ved å øke bevisstheten ønsker vi å bidra til at flere handler raskt, noe som i mange tilfeller kan redde liv.
- Noen ganger er det bedre å ringe 1-1-3, selv om symptomene virker vage. Det kan være vanskelig å vurdere alvorlighetsgraden, men det er tryggere å få hjelp enn å vente. Å handle raskt kan redde liv. De siste to årene har vi holdt over 30 digitale førstehjelpskurs om dette temaet. 18. desember arrangerer vi de to siste kursene i kampanjen, og jeg oppfordrer alle som er nysgjerrige på førstehjelp til å delta, sier Einar.
- Hva kan vi gjøre for å forberede oss dersom noe skulle skje i løpet av julen?
- Det er alltid lurt å være forberedt på å gi førstehjelp, uansett årstid. Grunnleggende førstehjelpskunnskaper kan være livreddende, enten det gjelder hjerteinfarkt, hjerneslag eller blokkert luftvei. Hvis du leter etter et nyttårsforsett, kan det å bli tryggere på førstehjelp være et flott og gjennomførbart mål – det tar lite tid, men kan gjøre en stor forskjell når det gjelder.
- Hvis vi ikke skal bekymre oss så mye for hjerteinfarkt, er det andre ting vi bør være ekstra oppmerksomme på i julen?
- Absolutt. I stedet for å fokusere på hjerteinfarkt, kan vi rette oppmerksomheten mot ensomhet. For mange er julen en tid med ekstra savn og isolasjon. Har du venner eller familiemedlemmer som sliter, kan det bety mye å bruke litt ekstra tid på dem. Om du har kapasitet, kan en invitasjon til julefeiring eller bare en prat gjøre en stor forskjell. En kopp kaffe eller telefonsamtale kan bety mye for de som synes julen er vanskelig.
- Har du noen avsluttende tanker til oss nå som julen nærmer seg?
Jeg ønsker alle en rolig og hyggelig førjulstid. Julen kan være stressende, men prøv å sette av tid til både deg selv og de rundt deg. Reflekter over hva som virkelig betyr noe, og vurder om noen tradisjoner skaper unødvendig stress. Som foreldre vil vi gjerne gjøre julen perfekt for barna. Men hvis det å bake syv sorter, lage gavekalender og å finne på nye rampenisse-sprell hver eneste kveld oppleves mest som plikt og stress, kan det være lurt å vurdere å senke terskelen til neste år.
- Tusen takk, Einar, for gode råd og refleksjoner!
- Takk selv, og god jul til alle!
Klikk HER for å melde deg på digitalt førstehjelpskurs 18. desember.