Dette må du ha i topptursekken

Sunniva Kivaranta i Røde Kors ungdom har alltid med seg både ekstra klær og lommelykt på tur. Her er hennes beste tips til hva du bør pakke i topptursekken i sommer.

Illustrasjonsbilde: Ortovox

Kilde: Røde Kors

Sunniva er en ivrig turgåer og bruker mye av fritiden sin i fjellene i Sogn og Fjordane. Det viktigste er ifølge Sunniva en god sekk som sitter godt på hoftene og skuldrene. Her er hennes liste over utstyr hun alltid har med i tursekken sin.

Vær forberedt på det uventede

– Jeg har alltid med meg et ekstra sett med klær, som sokker, lue, ullundertøy og en bøff, sier Sunniva. Hun viser også frem en vindsekk som er god å ha, hvis det skulle komme uvær. Rikelig med mat på tur er også ekstremt viktig både for humør og ytelse. Små tursjokolader eller nøtter er god bensin man bør ha lett tilgjengelig i jakkelomma. Noe så enkelt som en liten bunt med tau kan også være kjekt å ha med, fordi du kan bruke det til å sette opp en gapahuk for eksempel. Det gamle gode sitteunderlaget kommer også godt med i tursekken, sier Sunniva.

Ikke stol på mobilen

Kart og kompass er også lurt å ta med seg, særlig hvis mobilen går tom for strøm eller du ikke har dekning. Sørg for å tren på hvordan kart og kompass skal brukes, slik at du vet hvordan det fungerer når du skal bruke det. En GPS gjør det også enklere å navigere hvor man er.

– Jeg har også alltid med en lommelykt, uansett hvor jeg skal, sier Sunniva.  

Konkret utstyr som bør være på plass i sekken: kniv, trekanttørkle, redningsfolie, sportsteip, en vanntett pose med compeed, kompress, fyrstikker, sårservietter og støttebandasje- og husk nok vann!

– Har du med mobil er det lurt å ha med en powerbank, i tilfelle man går tom for batteri, sier hun.  

Pakkelisten oppsummert: 

  • Bruk en sekk som sitter godt på hofter og skuldre 
  • Ha med nok mat og drikke, og gjerne ekstra tursnacks lett tilgjengelig 
  • Ekstra klær som ullundertøy, sokker, lue og buff 
  • Nyttig utstyr som redningsfolie, navigeringsutstyr, lommelykt, kniv eller multiverktøy og powerbank.  
  • Medisinsk utstyr som sportsteip, gnagsårplaster, fyrstikker, sårservietter og støttebandasje.

Tips!

Har du ikke eget utstyr, så sjekk om det finnes en organisasjon i nærheten som låner eller leier ut utstyr. Det kan for eksempel være lokale turlag, sportsbutikker eller steder som driver med skiutleie. Ta også en kikk på markedsplasser som finn.no, for å se om noen selger lett brukt utstyr rimelig.

Kilde: Røde Kors