Førstehjelp på barn og baby

Hva gjør du når barnet slutter å puste? Riktig behandling tidlig kan være livsviktig. Her får du råd til hva du gjør når barn trenger førstehjelp.

Blir barnet akutt dårlig, er det viktig å ringe 113 raskt. Man kan føle seg stresset eller usikker når barn har skadet seg eller blitt dårlig. Da er det godt å få støtte og veiledning fra de dyktige operatørene på 1-1-3 sentralen.

Barn er nysgjerrige

Barn er nysgjerrige og ikke alltid så gode på risikovurdering. Da kan farlige situasjoner oppstå. Som voksen er det viktig at du forsøker så godt du kan å holde roen, om barnet plutselig får behov for førstehjelp. Vi anbefaler alle foreldre å ta et førstehjelpskurs. Dette kan være med på å gjøre deg tryggere.

For å bestille førstehjelpskurs rettet mot barn, klikk her.

Hvis barnet puster, men er bevisstløs

Sikre frie luftveier. På spedbarn holdes hodet i nøytral posisjon. På barn over ett år kan man ta hodet forsiktig bakover, mens barnet ligger på siden. Følg nøye med på at barnet fremdeles puster, og hold 1-1-3 oppdatert på om tilstanden bedrer seg eller blir verre. 

Hvis barnet ikke puster selv

Du må starte med hjerte- og lungeredning. Siden oksygenmangel er den hyppigste årsaken til hjertestans hos barn, starter vi med å gi 5 innblåsinger (husk å gå frie luftveier).

HLR på spedbarn (Barn under 1 år)

  1. Sjekk om barnet puster.
  2. Puster ikke? HLR ett minutt og ring 1-1-3. Puster? Ring 1-1-3
  3. Om mulig, dekk barnets munn og nese med din munn. 
  4. Start med 5 innblåsinger til brystkassen hever seg og 30 kompresjoner.
  5. Deretter 2 innblåsinger og 30 kompresjoner. Gjenta til medisinsk personell kommer. 

Det er viktig å ikke blåse for kraftig og ikke blåse for mye luft. Med en gang du ser bevegelse på brystkassen er det nok luft. Kompresjoner på barn under ett år skal ha en dybde på ca 3-4 cm.

På barn under 1 år kan du legge barnet på et bord eller på gulvet, når du utfører HLR.

HLR på barn (Over 1 år)

  1. Sjekk om barnet puster.
  2. Puster ikke? HLR ett minutt og ring 1-1-3. Puster? Ring 1-1-3
  3. Din munn skal dekke barnets munn, og klem for nesen, når du gir luft. 
  4. Start med 5 innblåsinger til brystkassen hever seg og 30 kompresjoner.
  5. Deretter 2 innblåsinger og 30 kompresjoner. Gjenta til medisinsk personell kommer. 

Det er viktig å ikke blåse for kraftig og ikke blåse for mye luft.

Hvis brystkassen ikke hever seg, skal du starte HLR med 30 kompresjoner og 2 innblåsinger. For hver innblåsing må du se i barnets munn etter synlige fremmedlegemer.

Kompresjoner

Etter de 5 første innblåsingene skal du gi 30 brystkompresjoner. Trykk midt på brystbeinet. På barn under 1 år skal du bruke 2 fingre og trykke ned ca 3-4 cm. På barn over 1 år skal du bruke en hånd og trykke ned 3-4 cm. På større barn kan det være nødvendig å bruke begge hender, slik som på voksne. 

Riktig teknikk

På barn over 1 år bør barnet ligge på et fast underlag og i ryggleie. Du må sitte på kne, så tett inntil barnet som mulig. Bruk en arm og trykk midt på brystbeinet. Normalt er dette midt mellom brystvortene. Du trykker ned ca 3-4 cm. Det er viktig å slippe helt opp mellom hver kompresjon, men ikke ta hendene dine bort fra pasientens brysthud.

Det er viktig at det er en loddrett linje fra dine skuldre og ned til barnets brystbein.

For å lese flere førstehjelpstips, klikk her.