Mat og drikke i kriser
03. mars 2025
Som egenberedskap bør du ha nok mat i boligen til å mette alle i husstanden i minst tre døgn. I tillegg anbefaler vi å lagre 9 liter vann per person.
Foto: DSB/Sikkerhverdag.no
Sørg for å ha litt ekstra
Mange av oss har allerede en del av det vi trenger for å klare oss i noen dager, så det skal ofte ikke mye til for å være helt forberedt.
Et godt tips er å handle for noen dager av gangen, slik at du alltid har litt ekstra mat og nødvendigheter på lager, dersom det skulle oppstå en situasjon.
Tenk også gjennom hvordan du skal tilberede maten hvis strømmen eller vannet skulle gå. Hvis du har dyr eller spesielle kostholdsbehov, er det viktig å planlegge for det. Sørg for å ha nok av maten du/dere vanligvis spiser, for flere dagers forbruk.
Tips til lagring av mat
I tillegg til de vanlige matvarene du bruker til daglig, kan det være smart å ha litt ekstra mat med lang holdbarhet. Velg gjerne matvarer som kan lagres i romtemperatur og eventuelt spises uten varmebehandling. Eksempler på slike matvarer er knekkebrød, hermetisk pålegg, supper, turmat, middagshermetikk, energibarer, tørket frukt og nøtter.
Husk at maten i fryseren kan bli ødelagt hvis strømmen er borte over lengre tid.
9 liter vann per person
Du trenger 3 liter rent vann per person hver dag til drikke og matlaging. Det vil si 21 liter per person for å dekke grunnleggende behov i en uke. Vannet bør lagres på et kaldt, mørkt og frostfritt sted, som bod, garasje eller uthus.
Slik sikrer du nok drikke
Rengjør flasker eller dunker, og fyll dem helt fulle med kaldt, rent vann fra springen. Sett på lokkene for å forhindre forurensning.
Alternativt kan du kjøpe vann i flasker eller dunker fra butikken. En del av væskebehovet kan også dekkes med juice, brus og andre alkoholfrie drikker.
Les mer om egenberedskap og få råd om hvordan du kan sette sammen ditt eget beredskapslager.
Kilde: DSB/Sikkerhverdag