Slik beskytter du barn mot solen

Det er viktig at barn lærer gode solvaner og at de voksne er gode rollemodeller når det gjelder å tenke solbeskyttelse. Solbrenthet kan unngås med enkle grep. 

Ta vare på barnas hud

Uten å ta fra noen gleden over sommer og varme, har vi samlet noen råd om barn og sol. Både voksne og barn våkner litt ekstra til live av lyset og varmen fra solen, og det er sunt å være mye ute! Hyppig forbrenning som barn øker risikoen for hudkreft senere. Huden til små barn er tynnere enn huden til voksne. I tillegg inneholder den mindre pigment. Derfor blir barnas hud lettere skadet ved sterk UV-stråling, og de blir lettere solbrent. Vi må derfor beskytte barna våre godt. Barn med naturlig lys hud, og blondt eller rødblondt hår, er ekstra utsatt for å bli solbrente.

Her er noen gode soltips til barn: 

1. Bruk egne solkremer egnet for barn: Barn har en finere og mer sensitiv hud enn vokste. Derfor trenger de egen solkrem tilpasset deres hud. Barn blir lettere solbrent enn voksne, derfor anbefaler vi faktor 30 eller mer. Bruk ekstra høy faktor på spesielt utsatte områder. Husk å smøre fotrygg, hender, øreflippene og issen.

2. Smør barnet ofte og nok: For å sikre at kremen trekker seg inn i huden, er det lurt å smøre barnet minst 30 minutter før dere skal ut i solen. Det er også viktig å bruke rikelig med solkrem slik at du får smurt huden ordentlig. Mange bruker for lite solkrem, så smør godt på. Smør igjen minst hver 2. til 3. time, etter bading eller om barnet har svettet. Sjekk holdbarhetsdato på solkremen, slik at solkremen ikke er gammel. Om kremen utsettes for sollys eller høye temperaturer, kan kvaliteten forringes. Ha med solkrem på tur, på stranden eller i barnehagen. 

3. Legg inn pauser - solen er sterkest mellom 12 og 15: Litt sol er bra, men på solrike sommerdager trenger barna pauser i skyggen. Vi anbefaler derfor at man legger inn pauser i skyggen, selv om vi smører og beskytter dem godt. Spesielt når solen er på sitt sterkeste. Da kan barna kjøle seg ned litt. Husk rikelig med drikke! 

4. Beskyttelse mot solen i tillegg til solkrem: I tillegg til å smøre seg godt og jevnlig, bør barn dekkes til med legge sommerklær, caps/solhatt og solbriller. Man finner egne spesiallagde klær for barn i solen som bekytter barna mot de farlige UV-strålene. Slike klær gir en beskyttelse tilsvarende solfaktor 30-50, og skal føles gode og svale å ha på seg. Alternativt til solklær/badeklær kan man bruke en farget, tettvevt t-skjorte.

5. Barn under 1 år: Barn under 1 år skal ikke være i solen. Parasol og solskjerm er derfor lurt for å holde barnet i skyggen. I tillegg kan man smøre bar hud med solkrem som for de aller minste. 

Risiko

Om barnet eksponeres for UV-stråling over lang tid er det flere risikoer forbudet med overeksponering: 

  • Solbrenthet: Solforbrenning er ikke bare rødhet i huden. Symptomene er verst etter 12-24 timer, og kan vare i opp til 72 timer. Gjentatte solforbrenninger kan være farlig, da et barn som blir eksponert for sol uten beskyttelse har en større risiko for å utvikle hudkreft som voksen. 
  • Heteslag: Heteslag og solstikk er benevnelser som brukes om hverandre. Det er en tilstand med sterk økning av kroppstemperatur (Over 40 grader) Et barn som tilbringer for mye tid i solen kan overopphetes og få heteslag. Symptomene på heteslag er rødhet på barnets kropp og hvis barnet har hodepine. Om symptomene ikke gir seg, kontakt lege.

Om barnet har blitt kraftig solbrent og fått blemmer på huden bør man kontakte lege. Om solskadene ikke er fullt så ille, kan det være gunstig å kjøle ned huden, for eks et lunket bad. Våte håndkler og kluter dyppet i kaldt vann kan også benyttes. Aloe Vera virker lindrende og kjølende.

Solvettreglene

  • Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokken 12 og 15.
  • Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud. I solrike land anbefales minst solfaktor 30.
  • Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
  • Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.

Hva er solforbrenning?

Solinflammasjon (solforbrenning) er en fellesbetegnelse på hudens ulike reaksjoner på solstråler. Inflammasjon betyr betennelse. Solforbrenning er den vanligste akutte effekten av UV-stråling på lys hud. Solforbrenning klassifiseres som en førstegrads forbrenning, og er en betennelsesaktig reaksjon med blodkarutvidelse i huden, hevelse, kløe og svie, som blir gradvis borte i løpet av noen dager. Trosser du solforbrenningen og soler deg ytterligere, vil forbrenningen forverres og gi sterk solforbrenning, som klassifiseres som 2. - eller 3. grads forbrenninger.

Bruningseffekten forårsakes både av UVA og UVB-stråling. UVB stimulerer produksjonen av fargestoffet melanin i huden, mens UVA-strålingen bruner via allerede eksisterende melanin. Om strålingen gir størst bruningseffekt eller rød hud avhenger av hudtype.

Soleksem

Soleksem menes å være en allergisk reaksjon, som kan gi rødt utslett og kløe. Det er flere typer behandling som kan brukes for å lindre plagene. Solseksem ses oftere hos kvinner enn hos menn. Eksemet dukker som regel opp etter det første møtet med solen om våren eller sommeren, og sees kun på den delen av huden som er blitt utsatt for solstråler. Eksemet kan se ut på mange forskjellige måter hos ulike personer, men oftest får man røde prikker og små blemmer samtidig som det klør kraftig. 

 

 Kilder: NHI.no, Kreftforeningen


Dette kan du bruke for å lindre smerter hvis du er solbrent

Brannskadepose

Brannskadepose

kr 444 inkl mva